štvrtok 21. februára 2013

Diviak na šampiňónoch a cibuli

Potrebujeme :

mäsko z diviaka
 (napr. karé alebo čo je k dispozícii :D ...)
šampiňóny
cibuľa
cesnak
čierne korenie
grilovacie korenie
soľ , olej
strúhanka
horčica
pivo

Nie je nutné použiť divinu , obyčajné bravčové je tiež super .

Mäso si narežeme na plátky . Môžeme vyklepať.
(Ja som nevyklepávala - chcela som riadne hrubé kusy ...)
Osolíme a okoreníme .
Potrieme horčicou a obalíme v strúhanke.


Nakrájame si šampiňóny , cibuľu a cesnak .
Množstvá zámerne nepíšem , pretože každý to rád inak :D

Polovicu navrstvíme na plech .
Môžeme trošku posoliť a posypať drvenou rascou .

Mäso opražíme z oboch strán na oleji ...

...  naukladáme na plech aj s výpekom 
a posypeme druhou polovicou
šampiňónov , cibuľky a cesnaku .

Podlejeme pivom - ja som použila nealkoholické
(iné sme nemali hi-hi).
Prvýkrát som použila asi len 2 dl , pretože som robila
malé množstvo , ale ďalší raz som to zaliala celým .

Zakryjeme alobalom a dáme dusiť do rúry na 200°C
asi na hodinu .
Potom odokryjeme a necháme ešte 10-15 minút zapiecť .

Je to fantastické k zemiakovej kaši .
Nepodarilo sa mi to odfotiť naservírované ...
:)))


Recept nie je môj , bola som inšpirovaná Adriankou .
Samozrejme - trošku som si ho upravila ;)

piatok 15. februára 2013

Koláč zo špaldovej múky

S JABLKAMI

S TVAROHOM A OVOCÍM

S KAKAOVÝM CESTOM

SUROVINY:

2 hrnčeky špaldovej múky
1 hrnček hnedého cukru
vanilkový cukor
prášok do pečiva
2 vajíčka
1/2 hrnčeka oleja
1/2 hrnčeka vody

Vymiešame si vajíčka s cukrom a vanilkovým cukrom .

Pridáme múku , PDP , vodu a olej .
Ak chceme kakaové cesto , prisypeme 2-3 ČL kakaa.

Dobre vymiešame a 2/3 cesta vylejeme na vymastený
a vysypaný plech .

Navrstvíme pripravené nastrúhané JABLKÁ SO ŠKORICOU
/4-5 jabĺk/
alebo
TVAROH (hrudkovaný alebo jemný) S CUKROM A ŠKORICOU
/cca 500 g  tvarohu/ , OVOCIE podľa vlastného výberu

a polejeme zvyšnou tretinkou cesta ...
... (najlepšie lyžicou , lebo cesto nie je úplne riedke).

Je dobré použiť menší plech , pretože cesta nie je veľa .

Dáme piecť do vyhriatej rúry na 200° C na cca 35 minút .


Ako vidíte , toto je veľmi variabilný
a jednoduchý koláčik :)

... šťavnatý a príjemne mäkký ... 

pondelok 11. februára 2013

Voňavé rezne z bravčového karé


Potrebujeme :
(všetko podľa vlastnej potreby , takže presné množstvá nejdem písať)

bravčové karé 
strúhanka
vajíčka
olej
soľ , čierne korenie
cibuľa , cesnak
kečup , horčica
kari korenie
plátkový syr

Ja som použila viac ako kilo br. karé (keďže sme početná rodinka) ,
vyšlo mi z neho 12 kúskov .
Rezne som nevyklepala , pretože som chcela , aby boli hrubšie 
a šťavnatejšie . Takže :
Rezne osolíme a okoreníme . Obalíme v strúhanke a vo vajíčku 
a opečieme na oleji .
Takto opečené rezníky naukladáme na plech .

Nakrájame si cibuľu (ja som použila červenú) a osmažíme ju
spolu s roztlačeným cesnakom (3-4 strúčiky) vo výpeku .
Po chvíli pridáme asi 3 PL kečupu , 2 PL horčice
a kari korenie . Podlejeme 3 dl vody a chvíľu povaríme .
Na rezne si poukladáme plátky syra ...
... a zalejeme hotovou omáčkou .

Prikryjeme alobalom 
a dáme piecť do vyhriatej rúry na 250°C na 40 minút .

Môžeme podávať napr. so zemiakovou kašou .
(je to fakt prudko žravé ... :))) ... )

Dobrú chuť ...

nedeľa 10. februára 2013

Vianočka

pre Slávku  ;o)

200 g polohrubej múky
250 g hladkej múky
1/2 droždia (môže byť aj celé)
200 ml mlieka
100 g kryštálového cukru
3 vajíčka
1 ČL soli
50 g masla
citrónová kôra
hrozienka

Z mlieka , cukru a kvasníc si urobíme kvások .

Ten potom pridáme do misy s múkou , soľou , roztopeným maslom
a so žĺtkami a vypracujeme cesto .
Jeden bielok si odložíme na potretie vianočky ,
zo zvyšných 2 si vyšľaháme sneh a zapracujeme  ho do cesta .
(s tým snehom je vianočka "ľahšia")
Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a hrozienka .
(Ja som ich najskôr namočila do teplej vody a potom na chvíľu do rumu.)

Hotové cesto necháme kysnúť cca hodinku .
Vykysnuté cesto si rozdelíme na 2 časti - väčšiu a menšiu .
Každú časť ešte rozdelíme na 3 rovnaké kusy a upletieme z nich vrkoče .
Menší položíme na väčší , potrieme vyšľahaným bielkom .
(prichytila som ich špáradlami ...)
Necháme ešte 20 minút podkysnúť na plechu .

Pečieme pri 180°C  20 minút , potom stiahneme teplotu na 160°C
a dopekáme asi ešte 20 minút .

utorok 5. februára 2013

Pizza


Toto cesto na pizzu som našla už dávnejšie na internete .
Vyskúšala som - a iné už skúšať ani nebudem :)
Robievam z neho aj cesnačky .

1 kvasnice
3,5 dl vody
1 PL kryštálového cukru
600 g hladkej múky
1 ČL soli
7 PL olivového oleja

Postup som už opisovala pri cesnačkách , takže sa nejdem opakovať .

Z tohto cesta mi vyjdu 2 okrúhle pizze a 1 na veľký plech .
Ak má niekto rád veľmi tenké cesto , dá sa z toho vyvaľkať
ešte jedna okrúhla .

Takto pripravené cesto potrieme pasírovanými paradajkami (nie kečupom) ,
 naplníme podľa chuti (šunkou , salámou , rôznymi druhmi syra)
a potrieme olivovým olejom ,
 v ktorom sme roztlačili niekoľko strúčikov cesnaku .
Potom môžeme posypať kukuricou , olivami , šampiňónmi 
a postrúhaným syrom .

Ale samozrejme - môžete si ju naplniť tým , čo máte radi ...
... a tie tým , čo som Vám tu "naordinovala"  :D

Pečieme vo vyhriatej rúre cca na 230°C asi 20-25 minút /alebo menej?/
(to je len taký hrubý odhad - vždy sa zabudnem !!! pozrieť 
ako dlho ju pečiem  a či je tam ozaj 230° ...)



nedeľa 3. februára 2013

Kávovo-salkové pokušenie

SUROVINY :

CESTO : 3 vajíčka  
130 g mletého cukru
 2-3 PL kakaa 
 150 g hladkej múky
prášok do pečiva 
 0,75 dl oleja 
 0,75 dl vody

 Kto má rád hrubšie cesto : 4 vajíčka , 180 g mletého cukru , 
2-3 PL kakaa , 200 g hladkej múky ,  prášok do pečiva ,
 1 dl oleja , 1 dl vody

PLNKA : 500 g jemného tvarohu 
125 g masla 
 salko 
  zlatý klas 
 3,5 dl mlieka

Ďalšie suroviny : džem 
 BeBe keksy alebo iné sušienky ,
       dlhé piškóty (2 bal.) 
  cca 3 dl silnej čiernej kávy

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Najskôr si upečieme klasické tmavé piškótové cesto . 
Keď som ho robila hrubšie , koláčik bol dosť vysoký , 
preto som z ingrediencií ubrala .
Postup nejdem opisovať - väčšina ho pozná .
V prípade , že máte svoj osvedčený recept na piškótu ,
 neváhajte ho použiť :D

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Na upečené cesto cesto natrieme džem . Je dobre použiť
kyslejší , pretože koláč je dosť sladký .

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
BeBe keksy (ja som požila keksy z Lidlu - celozrnné) namáčame
v káve a ukladáme na džemom natreté cesto .

Potom natrieme polovicou pripravenej plnky .

Tú si vymiešame z vopred uvareného salka (aspoň 2,5 hod) ,
pudingu zo zlatého klasu a 3,5 dl mlieka (obe vychladené na izbovú teplotu) ,
masla a tvarohu (ja som sypla ešte trošku cukru) .
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Na 1 . vrstvu plnky poukladáme dlhé piškóty , ktoré tiež namáčame v káve .

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
No a na piškótky ide 2 . polovica plnky .

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Koláč som posypala nescafé (cez sitko) , pretože poliať ho
ešte čokoládou (ako je v pôvodnom recepte) mi prišlo dosť
samovražedné :)))

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Potom dáme koláčik vychladiť , najlepšie na celú noc ...
... ale ako vidíte na fotke , nebolo to možné - museli sme ho čo najskôr vyskúšať :D

Je strááášne dobrý .......

Tento recept nie je môj . Našla som ho na MMB
 a trošku som si ho upravila po svojom . 
 Autorke Mirke týmto ďakujem .