pondelok 21. januára 2013

Cesnačky

Cesto :
1 kvasnice
1 PL kryštálového cukru
1 - 2 ČL soli
3,5 dl vody
7 PL olivového oleja
600 g hladkej múky

Cesnaková náplň :
1 hlávka cesnaku (10-12 strúčikov)
1/2 masla
soľ
1 žĺtok

POSTUP
Urobíme si kvások z 3,5 dl vlažnej vody , lyžice cukru a kvasníc .
Do veľkej misy si odvážime 600 g hladkej múky , pridáme soľ
 a 7 PL olivového oleja .
 Prilejeme kvások a miesime .
(S cestom sa veľmi dobre pracuje , vôbec sa nelepí.)
Necháme vykysnúť .

Pripravíme si náplň z 1/2 zmäknutého masla , soli , žĺtka
a roztlačeného cesnaku .

Vykysnuté cesto si rozdelíme na 2 časti a vyvaľkáme .
(Kto chce cesnačky väčšie , nemusí cesto rozdeľovať.)
Natrieme naň cesnakovú plnku a zavinieme do rolády .
Tú potom nakrájame cca na 1,5 cm kúsky ,
 ktoré poukladáme na papier na pečenie . 
Potrieme bielkom , ktorý nám zostal 
a dáme piecť do vyhriatej rúry na 190°C .

9 komentárov:

  1. Jani, jamám recept na cesnačky, ale tento Tvoj sa mi zdá jednoduchší. Už aj idem na to. Ale zaujala ma tá Tvoja poschodová dóza, kde sa dá taká zohnať. Je to výborné, že keď máš viac druhov, všetko môže byť pekne po ruke a oddelené. Andrea

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja mám rada také jednoduchšie recepty :)
      Tá dóza mala až 3 poschodia , ale jedno "sa" už rozbilo .
      Kupovala som ju v Čadci , v obchodíku s takými domácimi záležitosťami ,
      aj darčekovými (je to asi napoly čínsky obchod :D ). Mávajú tam fajn vecičky , ale nemám potuchy odkiaľ objednávajú tovar .

      Odstrániť
    2. Ďakujem za info Jani, snáď na také niečo niekedy natrafím. Výborná vec. Vďaka Ti za fajn recepty. Andrea

      Odstrániť
    3. Niet začo :)
      Ak na tú dózu zasa natrafím , obratom Ti ju pošlem ;)

      Odstrániť
  2. Nanika už ted se mě sbíhají sliny :o)Vypadá to úžasně chutně.Martina

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No , dúfam , že niečo z toho vyskúšaš ... :)))

      Odstrániť
    2. To víš že vyzkouším--hned jak mě bude lépe bude to u nás v kuchyni vonět tvými recepty :o)Martina

      Odstrániť
  3. Prave som dokoncila cesnacky, priznam sa, ani som nevedela, ako to ma chutit...moje nie su take pekne ako tvoje na obrazku, ale snad sa pojedia...skladujes to este za horuca v uzavretej nadobe, aby nestvrdli? Alebo otvorene?
    Asi ako dlho ich pecies? Skusala si niekedy pridat do cesta napr. sunku, alebo slaninku? (mam troch chlapov...;-)))
    Cakame, kym vychladnu a ideme ochutnat, urcite dam vediet...

    V kazdom pripade mas super receptiky, robime podla nich piskotovy kolac so smotanou, hruskovy kolac (ten chutil hlavne mne), a uvidíme, ako dopadnu cesnacky...

    jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nooo ... pokiaľ všetkým chutia, tak je úplne fuk ako vyzerajú :D Ja mám troch "chlapov" aj chlapa, ale šunku ani slaninku nedávam (netreba ich zbytočne rozmaznávať:D) ...
      Dávam ich do dózy ešte horúce, ale niekedy to nestihnem ... ani popálené jazyky im nevadia :)))
      Ale postrehla som, že pokiaľ nedávam do kysnutého cesta vajíčko, nestvrdne.
      A koľko ich pečiem? Ja fakt neviem - kým nechytia farbu ... ;-)

      Odstrániť