piatok 25. októbra 2013

Bublanina z celozrnnej múky

Ingrediencie:
čerešňový kompót
5 vajec
250g celozrnnej múky
1/2 prášku do pečiva
200g hnedého cukru
2 PL vanilkového cukru
125 ml sladkej smotany 33%
125 ml SLNEČNICOVÉHO OLEJA lisovaného za studena


Kto nemá rád slnečnicu alebo jej vôňu, tento olej neodporúčam.
Je veľmi výrazný ...
/stačí ho vymeniť za obyčajný rafinovaný olej/

Žĺtka vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do peny.
Prilejeme olej a smotanu, prisypeme múku a PDP, dobre vymiešame.
Zľahka vmiešame tuhý sneh z bielok.
Cesto vylejeme na vopred vymastený a vysypaný plech
a poukladáme naň precedené čerešne.

Pečieme cca 15 minút pri 200°C.


streda 23. októbra 2013

Záhorácke závitky

Opäť jedno z našich obľúbených jedál.
Myslím, že je notoricky známe, ale aj tak tu recept šupnem ;o)

Tu máme ingrediencie:
bravčové karé
kyslá kapusta
cibuľa (olej)
oravská slanina
koreniny - rasca, červená paprika, čierne korenie
soľ
hladká múka (u mňa celozrnná)

Slaninku nakrájame na kocky a dáme opražiť.

Pridáme kyslú kapustu a necháme podusiť.

Kým sa nám udusí kapusta, nakrájame a vyklepeme mäso,
osolíme a okoreníme.

Kým trochu vychladne kapusta, nakrájame a opražíme
na oleji cibuľku.

Pripravené plátky mäsa naplníme kapustou,
zvinieme a obalíme v múke.

Na spodok plechu vylejeme opraženú cibuľu,
poukladáme v múke obalené závitky,
posypeme mletou červenou paprikou a celou rascou
a voľné miesta miesta vyplníme kapustou,
ktorá nám zostala.

Prikryjeme alobalom a pečieme cca 1 hodinu pri 250°C.

Ako prílohu podávame varené zemiaky.

Dobrú chuť!
:o)